Byta däck online

Det är alltid lika knivigt när det är dags att byta däck på bilen och man drar sig för det in i det längsta. Att ta tag i problemet och fundera på vart och vilken typ av däck som ska köpas kan kännas som en stor uppgift. För det är ju så att det helst ska vara så billigt som möjligt men ändå bra kvalitet på däcken. Så det är en balansgång och övervägning som behöver göras för att avgöra vilket som man själv tycker är bäst.

Det finns dock tre grundregler att ha i åtanken innan det är dags att bege sig iväg till däckbutiken eller köpa däcken på nätet och dess är:

  • Var inte snål, för det kommer straffa sig i längden och bli dyrare i slutändan. Bilens däck är det enda som har kontakt med vägbanan. Detta gör att ju bättre däck bilen har desto bättre kontakt med vägen har fordonet, som i slutändan gör att det blir tryggare att åka bil.
  • Jämför priserna på däcken i olika butiker både på nätet och i butiker. För det är skillnad på priserna, men om man är ute i god tid kan det gå att få ett bra erbjudande som passar plånboken och samtidigt däck av god kvalitet.
  • Glöm inte bort miljön. Se till att bilen får däck som är lättrullade och att de har rätt däcktryck, så sparas miljön.

Rätt dimension

Det gäller att se till att få rätt dimension på däcken. Ta en titt på vad som redan sitter på bilen och läs av vad det står. Ett exempel på hur en siffersträng kan se ut är: 205/55 R16 85V och är en däckdimension. Siffrorna betyder:

  • 205 = däckbredden i millimeter
  • 55 = däckprofilen i förhållande till däckbredden och är angiven i procent
  • 16 = storleken på fälgen i tum
  • 82 = hur hög belastningsförmåga däcket har
  • V = 240 km/h och är hastighetsklassen

Hjulmuttrarna

Hjulmuttrarna går att gömma bakom en navkapsel och det kan vara all idé att använda sig av en låsmutter som gör att tjuvar har svårare att stjäla däcken. Låsmuttern kan vara känslig när den dras åt med hjälp av en maskin och slits mer på det viset. Men används handkraft håller muttern betydligt länge.

Placering av däcken

De däck som har det största djupet på mönstret ska alltid sitta bak. Skulle det vara så att däcken slits olika mellan fram- och bakaxel, är det bra att byta däckpar mellan axlarna efter drygt 1 100 mils bilkörning. För sommardäck är det ett djup på mönstret med minst 1,6 millimeter och för vinterdäck är det ett djup på minst 3,0 millimeter som gäller om däcken ska vara lagliga.

Dra åt

Det är mycket viktigt att se till att dra åt hjulmuttrarna ordentligt vid ett däckbyte, men det gäller att inte dra åt för hårt för man måste kunna lossa dem om det skulle bli punktering på däcket. Muttrarna dras åt diagonalt och efter drygt 15 mils bilkörning efter däckbytet är det dags att efterspänna däcken, för att undvika att de lossnar under körning.

Byte av däck

Vinterdäcken ska sättas på under perioden 1/12 – 31/3 om det är vinterväglag. Under perioden 31/3 – 15/4 går det att köra med antingen sommar- eller vinterdäck. Sommardäcks-perioden är mellan 15/4 – 1/10, om det inte är vinterväglag förstås.