Skydda dina fälgar

Fälgen är en viktig del av bilens utseende men ofta mycket utsatt för smuts, repor och stenskott. Fälgskydd är en smart lösning som tar hand om din bil samtidigt som det ger den en personlig touch. På den här sidan hittar du allt du behöver veta: Var du köper dem, vilka olika modeller som finns och vad som är viktigt att tänka på innan köp. Vi går även igenom montering och demontering samt hur du tar hand om dina fälgskydd på bästa sätt.

Läs mer

Återförsäljare av fälgskydd

Dalhems

Dalhems erbjuder ett stort sortiment av stylingprodukter till din bil. De är återförsäljare av AlloyGators premium fälgskydd i olika färger, storlekar och modeller och hjälper dig gärna.

Besök Dalhems

Stylingbutiken

Stylingbutiken.se är en återförsäljare med fokus på bilstyling. De erbjuder ett brett sortiment av produkter, inklusive avgassystem, belysning, exteriör och interiör styling.

Besök Stylingbutiken

Exclusive Cars

Esclusive Cars är specialiserade på lite dyrare produkter till din bil. De har ett stort utbud av exklusiva tillbehör som du kan söka efter och köpa efter bilmodell.

Besök Exclsuive cars

Välj rätt fälgskydd

När du väljer modell är det viktigt att ha både funktionalitet och utseende i åtanke. Produktens primära funktion är att skydda, men självklart ska de även se bra ut. Dalhems är experter på fälgskydd och hjälper dig gärna hitta rätt för just din bil. Här är de viktigaste sakerna att ta hänsyn till innan köp:

 • Storlek: Det ska matcha dina fälgars diameter och bredd, så mät innan du köper.
 • Material: Vanliga material är plast, aluminium och krom. Plast är billigast men mindre hållbart. Aluminium och krom är dyrare men ger ett bättre skydd och en snyggare look.
 • Design: Det finns en stor mängd olika utföranden att välja mellan, så kör på ett som passar bilens stil och dina personliga preferenser bäst.
 • Kompabilitet: Säkerställ att produkten är kompatibel med din bil.

Olika typer

Det finns olika typer av skydd, som skiljer sig åt i utseende, kvalitet och pris. Fundera på vad som är viktigast för dig – att det är snyggt, prisvärt eller håller länge. De vanligaste typerna inkluderar:

 • Plast: Det vanligaste och billigaste alternativet. Ger grundläggande skydd mot repor, stenskott och liknande.
 • Kromlister: Ger ett elegant och exklusivt utseende, men kostar mer. Finns i olika bredder och utföranden.
 • Navkapslar: Täcker hela navet och ger ett mer robust utseende. Finns i en mängd olika material och utföranden.
 • Däck med fälgskydd: Har en inbyggd gummilist som skyddar mot trottoarkanter och liknande. De är ett bra alternativ för dig som ofta kör i stadsmiljö eller på ojämna vägar.

Montering

Monteringen är en hyfsat enkel process som de flesta klarar av på egen hand. Vanligtvis fästes dem med clips eller skruvar, men vissa modeller kan kräva specialverktyg. Bra att tänka på är att alltid läsa instruktionerna som följde med produkten och att använda handskar samt hantera skyddet varsamt för att inte orsaka skada. Följ nedan steg för bästa resultat:

Steg 1: Förberedelser

 • Samla ihop verktyg: Du behöver en domkraft, en pallbock, en mutterdragare eller hylsa, en trasa och eventuellt specialverktyg för vissa modeller.
 • Rengöring: Rengör fälgen noggrant med en mild tvål och vattenlösning för att avlägsna smuts och fett. Se till att den är helt torr innan du börjar monteringen.
 • Tänk på säkerheten: Se till att bilen står stabilt på domkraften och pallbocken innan du börjar.

Steg 2: Montering

 1. Placera: Placera skyddet så att det sitter rakt och centrerat.
 2. Fästa: Fäst det med clips eller skruvar.
 3. Kontrollera: Kontrollera att det sitter fast ordentligt och att det inte roterar.

Demontering (vid behov)

 1. Lossa clipsen/skruvarna: Använd en mutterdragare eller en hylsa för att lossa clipsen/skruvarna.
 2. Avlägsna: Lyft försiktigt av skyddet.