Olika däck

Det finns olika typer av däck och för att du ska åka säkert och så bekvämt som möjligt är det viktigt att välja rätt däck till din bil. Det är av stor vikt att använda rätt däck för rätt säsong. På vintern kan du välja mellan dubbdäck eller friktionsdäck och resterande år ska man använda sommardäck.

Läs mer

Sommardäck på bilen

När man köper en helt ny bil ska det alltid finnas 4st sommardäck till bilen. Sommardäck inte är anpassade för kyla eller vinterväglag. Så länge det är barmark funkar sommardäcken.

Nya sommardäck ska ha mönsterdjup på 8 – 9 mm. Sommardäck slits ofta snabbare än vinterdäck vilket innebär att du måste byta dessa oftare.

Vinterdäck på bilen

Under vintertid används vinterdäck. Det finns två typer av vinterdäck – dubbdäck och friktionsdäck.

  • Dubbdäck: Dubbdäck är fördelaktigt om man kör på tuffare väglag. Dubbarna som sitter på däcket ger däcket bra och säkert grepp på vägen.
  • Friktionsdäck: Bor man söderut i landet är friktionsdäck ett bra alternativ. Friktionsdäck är även ljudlösa jämfört med dubbdäck.

När måste man ha vinterdäck i Sverige?

Lagen kräver att mellan 1 december och 31 mars måste man använda vinterdäck. Dubbdäck får endast användas mellan 1 oktober till 15 april. Vinterväglag innebär när det finns snö, is, snömodd eller frost på vägarna.